Novosti i zanimljivosti

Svakako pogledajte: ORMIE PIG WANTS COOKIES!  I hvala Dinku!

MALO O ČOKOLADI ... čitajte u nastavku ...

MALO O ORASIMA ... čitajte u nastavku ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MALO O ČOKOLADI. Studija za studijom potvrđuju da je čokolada — slatka, kremasta, i slasna — dobra i korisna za više stvari od pukog liječenja slomljenog srca. Autor: D. Šorgić

Tajna iza moćnog efekta čokolade zove se kakao, koji je također odgovoran i za poseban okus čokolade. Puna zdravih kemikalija poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti. Jedini problem? Kakao sam po sebi ima gorak, kredast, i neugodan okus, pa su mu potrebni dodaci. A malo mlijeka, šećera i maslaca u kombinaciji s kakaom, bit će, naravno, prefini, ali i nezdravi. Osim novih kalorija, ovi dodatni sastojci mogu smanjiti učinkovitost kakaa.

Zato grickajte pametno: Držite se čokolade koja ima 70 postotni udio kakaa, odnosno tamne ili gorke čokolade. I nemojte pretjerivati! Zbog visoke razine šećera, ograničite se na samo nekoliko redova čokolade tjedno. Osim što će popraviti vaše (ljubavlju) slomljeno srce, čokolada će osnažiti i vaš organizam!

Čokolada za zdravije srce. Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi koji uništavaju slobodne radikale. Nova istraživanja pokazuju da flavonoidi nisu jedini sastojci čokolade koji pomažu zdravlju vitalnih organa, no potrebno je provesti dodatna istraživanja, kako bi se na ovo pitanje u potpunosti odgovorilo.

Čokolada smiruje kašalj. Čokolada smiruje kašalj gotovo jednako dobro kao kodein (sastojak u lijekovima za kašalj) i to zahvaljujući teobrominu. Ova kemikalija ne samo da je zaslužna za dobar osjećaj koji ostaje nakon grickanja čokolade, već smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sustava.

Čokolada u trudnoći za sretniju djecu. Buduće majke koje se tijekom blaženog razdoblja časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego mame koje tijekom trudnoće nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, sretnija i češće se smiju.

Čokolada štiti od dijabetesa. Slatkiš kao neprijatelj dijabetesa? O, da! Talijansko istraživanje utvrdilo je se kod ispitanika koji su svaki dan, 15 dana zaredom, jeli red tamne čokolade smanjila otpornost na inzulin. Ova uloga čokolade kao zaštitnika od dijabetesa također se pripisuje učinku flavonoida. D. Šorgić

Izvor: http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/cokolada-superhrana-koja-lijeci/

----------------------------------------------------------------------------------------------
A TEK ORASI! Orasi su napunjeni s moćnijim i bogatijim antioksidansima od bilo kojeg drugog orašastog ploda, uz naravno zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Za orašaste plodove obično se govori kako su prirodna, najsavršenija gotova hrana ...

Uz to što imaju sve hranjive elemente potrebne za zdravu prehranu, oni također sadrže visoke razine zaštitnih antioksidansa koji suzbijaju učinke štetnih molekula.

Istraživanja pokazuju kako redovita konzumacija orašastih plodova može smanjiti rizik od srčanih bolesti, određenih vrsta raka te dijabetesa tip-2. No, do sada nije bilo jasno koji orah je broj jedan u pogledu zdravstvenih svojstava.

Za odgovor na to pitanje, znanstvenici su analizirali sadržaj antioksidansa u devet različitih tipova orašastih plodova, a to su: orah, badem, kikiriki, pistacio, lješnjak, brazilski orah, indijski orah, makadamski orah i pekan orah.

Voditelj istraživanja, dr. Joe Vinson sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvanij, nam objašnjava: „Orasi su ispali bolji i od kikirikija, badema, pistacia i ostalih orašastih plodova." ... „Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa za razliku od šake bilo kojeg drugog orašastog ploda. No, nažalost, ljudi ih ne konzumiraju dovoljno. A ovo istraživanje je pokazalo kako bi ljudi trebali jesti više oraha kao dio zdrave prehrane."

Tim dr. Vinsona je otkrio kako orasi ne samo da imaju više antioksidansa nego drugi orašasti plodovi, već da imaju i više snažnih antioksidansa. Antioksidansi u orasima su između 2 i 15 puta jači od vitamina E, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima.

Dr. Vinson ističe kako je još jedna prednost oraha da se obično jedu u prirodnom stanju, za razliku od ostalih plodova koji se često prže. „Toplina koja nastaje prilikom prženja orašastih plodova općenito smanjuje kvalitetu antioksidansa," dodaje istraživač, a prenosi Telegraph.

Orašasti plodovi su odgovorni za gotovo 8 posto dnevne konzumacije antioksidansa u prehrani prosječne osobe. Dr. Vinson ističe kako mnogi ljudi ne jedu orahe, jer oni navodno debljaju. No on naglašava kako orasi uglavnom sadrže zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, za razliku od zasićenih masnih kiselina koje začepljuju arterije. Konzumiranje oraha ne uzrokuje debljanje te čak može i smanjiti prekomjerno hranjenje zato jer se nakon konzumacije oraha ljudi osjećaju puni.

„Oko sedam oraha dnevno je najbolja količina za konzumaciju kako bi dobili maksimalnu zdravstvenu korist," zaključuje dr. Vinson.

Preuzeto s: http://www.dijabetes.hr/zanimljivosti/orasi-su-najzdraviji-orasasti-plod-2856/